keskiviikkona, huhtikuuta 05, 2006

Kysy kehityskeskusteluista

Tässä blogissa esitettyihin kysymyksiin on tarkoitus vastata useammalla tavalla

- toivon lukijoiden osallistuva kertomalla omia näkemyksiään ja kokemuksiaan hyvistä keskustelukäytännöistä, ehdottamalla ratkaisuja esitettyihin ongelmiin tai esittämällä ideoita kehityskeskustelujen laadun parantamiseen

- minä vastaan kysymyksiin niiden kokemusten pohjalta, joita olen saanut valmentaessani sekä esimiehiä että alaisia kehityskeskusteluihin ja tutkiessani kehityskeskustelujen toimivuutta suomalaisissa organisaatioissa (tutkimustuloksia esitellään tarkemmin toisessa blogissa, johon pääsee tällä sivulla olevasta linkistä)

- pyrin hankkimaan myös muiden kehityskeskusteluasiantuntijoiden kommentteja, näkemyksiä ja suosituksia.

Tervetuloa esittämään kysymyksiä, vaihtamaan kokemuksia, oppimaan ja opettamaan muita.



1 Comments:

At 6:45 ap., Anonymous Anonyymi said...

Hei!
Olen tosi vihreä esimies.työpaikan tilanne oli melkoisen kaaottinen aloittaessani. Ajattelin että keskustellen jokaisen kanssa erikseen, mutta se ei yksinkertaisesti ollut mahdollista. Oli niin paljon suuttumusta, välinpitämättömyyttä ja pahaa mieltä! Väkeä oli vähennetty, esimiehet vaihtuneet moneen kertaan.
Minuun asetettiin kohtuuttomat odotukset.
Nyt olen saavuttanut sen ainoan tavoitteen jonka asetin aloittaessani. Halusin saada työpaikalle työrauhan ja se jotenkin onnistui heitä kuuntelemalla, yhdessä tekemällä. Nyt on kehityskeskustelun aika.
Jännittää oikeasti, etten tekisi jotain peruuttamatonta virhettä.
Haluaisin, että kehityskeskustelut saisivat heidät näkemään itsensä tärkeänä osana työyhteisöä sekä sen, että jokaisella on tärkeä rooli tehtävien onnistumisessa.
Haluan kuulla mitä tavoitteita he ovat asettaneet, mitä toiveita heillä on ja missä nyt todella mennään. Oman palautteen saamista pidän tärkeänä.
Ajattelin myös että voisin tavata jokaisen esim. Kesän jälkeen uudelleen. Silloin voisi tarkentaa lisää.
T. Epävarma

 

Lähetä kommentti

<< Home

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.5 License.